Νέος έλληνας γιατρός στη βάση Concordia της Ανταρκτικής

Posted by oxy on

Νέος έλληνας γιατρός στη βάση Concordia της Ανταρκτικής
Σταθμός Concordia, Ανταρκτική. Έπειτα από ένα πολυήμερο ταξίδι σε μια από τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη,....
ο έλληνας γιατρός Αδριανός Γκολέμης έφτασε στον ιταλο-γαλλικό Σταθμό Concordia στην Ανταρκτική, προκειμένου να αντικαταστήσει τον συνάδελφό του Ευάγγελο Καϊμακάμη, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από ένα χρόνο στην παγωμένη απομόνωση.

Στο πλαίσιο προγράμματος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, ο διδάκτορας της Ιατρικής Αδριανός Γκολέμης θα περάσει το επόμενο έτος μελετώντας τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού στις στρεσογόνες συνθήκες της Ανταρκτικής.

Όπως ανακοίνωσε η ESA, o Γκολέμης έχει ήδη ενημερωθεί για τις συνεχιζόμενες μελέτες και τη ζωή στο Concordia από τον συνάδελφό του Ευάγγελο Καϊμακάμη, ο οποίος είχε παραχωρήσει συνέντευξη για τη ζωή στην Ανταρκτική στην εφημερίδα To Βήμα.
Αυτή τη χρονιά, η ESA πραγματοποιεί εννέα πειράματα στο Σταθμό Concordia με επικεφαλής ερευνητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ιταλία και τον Καναδά. Θα μελετήσουν μεταξύ άλλων το πώς η διάθεση επηρεάζει την πρόσληψη τροφής, πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία, αλλά και τις μεταβολές που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία η ζωή στην Ανταρκτική.

Ακόμα, μακροπρόθεσμες μελέτες εξετάζουν πώς οι υπολογιστές θα μπορούσαν να αναλύουν την ομιλούμενη γλώσσα για να εκτιμούν την ανθρώπινη διάθεση, καθώς και το πώς η χαμηλότερη πίεση στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν το ανταρκτικό φθινόπωρο αρχίσει να πλησιάζει, οι πτήσεις προς το σταθμό θα πρέπει να σταματήσουν. Οι περισσότεροι ερευνητές θα αναχωρήσουν από τη βάση αφήνοντας πίσω ένα μόνιμο προσωπικό 13 μόνο ατόμων, ανάμεσά τους και ο Γκολέμης.

Οι ενδιαφερόμενοι ερευνητές μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν τα πειράματά τους σε μελλοντικές αποστολές της ESA στο πλαίσιο του προγράμματος ELIPS  (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη Ζωή και τις Φυσικές Επιστήμες στο Διάστημα).

Το προσωπικό του Concordia, τέλος, προσφέρει ενημερώσεις μέσω του επίσημου ιστολογίου του σταθμού. 

Ενημερωθείτε για τα νέα άρθρα μας

Ενγγραφείτε με το e-mail σας και θα λαμβάνετε ειδοποιήσεις.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Σχετικα άρθρα

Copyright © 2013 To Skyli. WP Theme-junkie converted by BloggerTheme9
Blogger template. Proudly Powered by Blogger.
back to top
close(x)

Lagrend creme
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...